Bàscara

El terme Municipal de Bàscara es troba al sud de la comarca de l’Alt Empordà, limitant amb els municipis de Vilademuls al sud-oest, Viladasens al sud-est, Vilaür a l’est, Saus-Camallera a l’est i Pontós al nord.  El municipi el formen els pobles de Bàscara, Orriols i Calabuig-Les Roques.

El poble de Bàscara

2 Ba¦Çscara Resclosa

La primera referència escrita data de l’any 817.
Està situat sobre un penya-segat que dóna a la riba sud del Fluvià que condiciona una orografia rica en fonts i petits paratges naturals on l’aigua n’és la protagonista principal i el fa un lloc ideal pels amants de la natura i les passejades a peu o en bicicleta per les diferents rutes que segueixen el riu (penya-segats, font del Rentador, font del Xalet, font del Ferrer…) o s’endinsen als boscos propers en cerca dels diferents espais amagats en les seves profunditats (Font de Mas Xibeques, font de la Belladona). És destacable la presència de moltes espècies d’aus en els boscos fluvials de la riba del Fluvià on no és estrany trobar persones observant-los i fent-ne fotos.
A banda de la riquesa natural cal valorar l’arquitectònica fruit d’un passat en què va ser clau per la seva situació de camí tradicional a França comportant aquest fet l’existència del Castell episcopal i el recinte emmurallat (S. XIV), també cal destacar l’església de Sant Iscle (S. XVIII) conservant encara restes importants de la fi del romànic i el nucli antic farcit d’elements i cases que ens recorden el nostre passat.
Actualment Bàscara ha esdevingut un lloc de referència pels pobles veïns atès que disposa de nombrosos serveis (Escola, CAP, Llar infants, Llar del Pensionista, pavelló poliesportiu…) i comerços diversos.

Festes i tradicions

  • Mercat setmanal: els diumenges.
  • Mercat del Tortell i Fira d’Artesania Creativa: el diumenge abans de rams.
  • Pessebre Vivent: en dates nadalenques
  • Cursa Despertaferro: setembre i febrer
  • Festa Major: novembre
  • Festa d’estiu: agost
  • Festa municipal: 19 d’abril.

Des del 2016 s’ha instituït el dia 19 d’abril com a festa municipal en commemoració del cessament del pas de camions pel mig del municipi fruit d’anys de reivindicacions i de la protesta ciutadana que es va portar a terme a principis del 2013. Un vídeo resum dels dies de la protesta:  https://www.youtube.com/watch?v=DhfV41OxoOI

Més informació a: